A karácsonyi menü kihagyhatatlan része a töltött káposzta. Szinte minden magyar család ünnepi menüjében ott szerepel, és nem véletlenül! Az ízletes, laktató étel sokak kedvence, és gyakran nagyobb mennyiségben készül, mint amit egyszerre elfogyasztunk. A megmaradt étel pedig rendszerint a fagyasztóba kerül.
De vajon miért ne élvezhetnénk ezt a finomságot egész évben? Miért várnánk karácsonyig, hogy főzzünk egy nagy adag töltött káposztát, amit aztán lefagyasztunk? A töltött káposzta nemcsak az ünnepi asztalon állja meg a helyét, hanem bármikor tökéletes választás lehet egy sűrű hétköznapra is, hiszen remekül fagyasztható, és a felolvasztás után is ugyanolyan finom marad.
Ahány ház, annyi töltött káposzta
A töltött káposzta elkészítésének számtalan változata létezik. Minden családnak megvan a saját bevált receptje. Ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás. Vagyis ahány ház, annyi töltött káposzta recept.
Hosszan lehetne vitatkozni azon, hogy milyen húsból készítsük a tölteléket – darált sertéshús, marhahús vagy vegyes? Esetleg füstölt hús is kerüljön bele? Aztán ott van a kérdés, hogy a töltelékhez rizst vagy gerslit adjunk, vagy egyik sem kell bele? A gombóc mellé kerüljenek-e húsdarabok, és ha igen, akkor milyen? Sokan tesznek füstölt szalonnát, mások kolbászt is a káposztához, hogy még gazdagabb legyen az íze.
Akármilyen változatot is készítesz, egy dolog biztos: a töltött káposzta nagyon jól fagyasztható. Sőt sokak szerint a fagyasztás és újramelegítés csak még finomabbá teszi az ételt, mert az ízek összeérnek.
f
A töltött káposzta fagyasztása – Hogyan csináld?
Valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne került volna már a fagyasztóba a maradék töltött káposzta az ínségesebb időkre. Gyakori tölteléke lesz a megüresedett jégkrémes, illetve tejfölös dobozoknak.
A töltött káposzta fagyasztása rendkívül egyszerű és nem igényel semmilyen különleges eszközt vagy eljárást. Miután elkészült az étel, hagyd kihűlni, majd adagold műanyag dobozokba vagy fagyasztásra alkalmas zacskókba. Praktikus lehet több kisebb adagot készíteni, így könnyebben tudsz annyit kivenni, amennyire éppen szükséged van.
Ha a káposztában gombócokat is készítesz, érdemes azokat félbevágni fagyasztás előtt.
Felolvasztás és újramelegítés
Amikor pedig megennétek, egyszerűen csak hagyd kiolvadni. A legjobb, ha előző este átteszed a hűtőbe, hogy lassan kiolvadjon. Ha nincs ennyi időd, akkor természetesen mikrohullámú sütőben is felolvaszthatod. Ebben az esetben jobban oda kell figyelned, mert lehet, hogy a káposzta már teljesen kiolvadt, de a gombóc közepe még jeges maradt.
A képek forrása: www.pixabay.com
0 hozzászólás