Bár a tojás egyben, érintetlenül jól tárolható a hűtőszekrényben vagy akár hűvösebb helyen – pl. kamrában-, de balesetek bizony előfordulhatnak. Bármikor összetörhetsz egy doboznyi tojást, aztán gondolkodhatsz, hogy mihez használd fel gyorsan. Vagy éppen csak a fehérjére vagy éppen a sárgájára van szükséged az adott ételhez és utána tanácstalanul nézegetheted, mihez használd fel a másik felét. Ha nem tudod vagy nem akarod azonnal felhasználni a tojást vagy valamelyik részét, akkor mentőöv lehet a tojás fagyasztása.
Kiment a fejemből
Ha egyszer már feltörtük vagy megsérült a tojás, nem tárolható sokáig. Gyakran csak betesszük egy pohárba a hűtőszekrényben, későbbi felhasználásban reménykedve. Azonban ha éppen nem olyan ételt készítettünk, amihez fel tudjuk használni, könnyen elfeledkezhetünk róla és végül a szemetesben fogja végezni.
A tojás fagyasztása ebben az esetben különösen hasznos lehet, hiszen a tojás jól fagyasztható!
Fagyaszd le!
A tojás fagyasztása egyszerűen megoldható, ha egy jégkockatartót vagy kisebb poharat használsz. Ügyelj rá, hogy ne maradjon benne kis darabka tojáshéj sem. Szórd meg egy csipet sóval vagy cukorral, ami segít megakadályozni, hogy a tojás szemcsés legyen. Használj címkéket a fagyasztott tojásokon, hogy megjelöld, melyik adag tartalmaz sót vagy cukrot. (Bár ez a mennyiség elenyésző, de azért érdemes a sóval megszórt tojást felhasználni a rántottához 🙂 )

A kép forrása: www.pixabay.com
Meddig tárolható a fagyasztóban?
A tojás hosszabb ideig is tárolható a fagyasztóban, akár 6-12 hónapig is. Azonban a legjobb, ha amint lehetőséged van rá, felhasználod a lefagyasztott tojást. Egy rántottához vagy omletthez például tökéletes lehet, de belekeverheted a palacsinta vagy nokedli tésztába is, de akár süteményhez is felhasználhatod.
Amikor fel szeretnéd használni, hagyd a hűtőszekrényben kiolvadni. A legjobb, ha egy nappal korábban kiveszed a fagyasztószekrényből és átteszed a hűtőszekrénybe. Ne próbáld mikrohullámú sütőben olvasztani, mert a tojás szerkezetét ronthatja. Szemcsés, gumiszerű textúrája lehet.
Tárolhatod külön a fehérjét és a sárgáját, ha esetleg a recepthez az egyikből több kellene, legyen mihez nyúlnod. Vagy pont a megmaradt felét le tudod fagyasztani és nem fog kárba veszni.
További hasznos tippeket olvashatsz még ebben a bejegyzésben: Praktikus tippek a fagyasztószekrény okos kihasználására
0 hozzászólás