Közeledik a Húsvét, amikor nem hiányozhatnak az asztalról a klasszikus ünnepi hozzávalók: a sonka, a tojás és a torma. Sokan már napokkal korábban megvásárolják ezeket, hogy elkerüljék a bolti rohamot, és biztosan legyen minden otthon.
És néha bizony hajlamosak vagyunk túlzásba esni és túl sokat venni belőlük. Csak hogy akár az ünnepek előtt is meg tudjuk kóstolni. Így fordulhat elő, hogy Húsvét után néhány nappal már nem is kívánjuk a sonkát és a tojást.
Mit tehetsz, ha túl sokat vásároltál ezekből a hozzávalókból?
Sonka fagyasztása
Sonkából vásárolhatsz nyers, füstölt sonkát vagy főtt, kötözött sonkát. Családja válogatja, hogy ki melyiket szereti jobban. A szüleim a nyers, füstölt sonkát részesítették előnyben – pontosabban készítettük el saját magunknak -, amit csak néha főztek meg. A legtöbbször azonban nyersen ettük.

A férjem családjában viszont főtt sonkát szokás készíteni.
Bármilyen sonkát is vásároltál, bátran fagyaszd le! A nyers és a főtt sonka is jól fagyasztható. Azonban arra figyelned kell, hogy a sonkának magasabb a sótartalma, ezért rövidebb ideig tárolható a fagyasztószekrényben. Nem célszerű 1 hónapnál tovább a fagyasztószekrénybe tárolni.
Ha sokat vettél, vágd kisebb darabokra fagyasztás előtt. Így lehetőséged lesz egyszerre csak kis mennyiségeket kivenni, nem kell az egészet egyszerre kiolvasztanod.
Amennyiben megfőzöd a sonkát, a főzővizet se öntsd ki, hanem fagyaszd le! A sonkától és a fűszerektől kellemes, füstös ízű lesz a főzővíz. Nagyszerűen felhasználhatod bableveshez, krumplileveshez vagy akár töltött káposztához. A férjem családjában burgonyafőzeléket szoktak belőle készíteni, ami a füstös íz miatt eltér a hagyományos burgonyafőzeléktől.

A fagyasztáshoz a főzővizet egyszerűen töltsd dobozokba és fagyaszd le. Itt is célszerű inkább több, kisebb dobozt használni. Amikor fel szeretnéd használni, olvasztás után egyszerűen csak öntsd a készülő ételhez.
Arra figyelj, hogy a dobozokat ne töltsd teljesen tele!
De vajon mi a helyzet a tojással?
Főtt tojás fagyasztása
Sajnos a főtt tojásnak már nem igazán használ a fagyasztás. Fura íze lehet és az állaga is megváltozhat. Gumiszerűvé válhat.

Mivel a tojás gyorsan megfő – nem úgy, mint a sonka aminek órák kellenek -, ezért célszerű egyszerre annyit főzni belőle, amennyit egy-egy étkezésre elfogyasztunk. Ha mégis megmarad, akkor felhasználhatod másik ételhez. Ehhez kaphatsz itt ötleteket: Mit kezdj a megmaradt főtt tojással?
A képek forrása: www.pixabay.com
1 hozzászólás
Húsvéti reggeli – egy kicsit másként - · – 16:48
[…] Felmerült benned, hogy túl sok sonkát vettél vagy több tojást főztél a kelletténél és nem tudod, mit csinálj velük? Erről írtam bővebben itt: Sonka és tojás fagyasztása […]