Sokunk számára a saláta az egyik legegészségesebb és legkönnyebben elérhető alapanyag, melyet különösen a melegebb hónapokban szeretünk fogyasztani. A diétázók is előszeretettel fogyasztják alacsony kalóriatartalma miatt és olykor nagyobb mennyiséget halmoznak fel belőle otthon. Hol és hogyan érdemes tárolni? Egyáltalán lehetséges saláta fagyasztása?
Saláta fagyasztása: Lehetséges, de…
Vannak ételek, melyek nagyon jól bírják a fagyasztást, és olvasztás után ugyanolyanok, ha nem jobbak, finomabbak mint fagyasztás előtt. Vannak, melyek jól fagyaszthatóak, bár lehet, hogy az elkészítésüknél és a fagyasztásuknál oda kell figyelni. És sajnos vannak olyanok, melyek egyáltalán nem fagyaszthatóak.
A saláta fagyasztása ugyanis nem a legjobb módja annak, hogy megőrizzük frissességét és állagát. A magas víztartalma miatt a fagyasztás során jégkristályok keletkeznek benne, amelyek roncsolják a sejtfalakat. Éppen ezért nem érdemes a salátát lefagyasztani.
A kép forrása: www.pixabay.com
A salátát érdemes mindig frissen beszerezni, csak rövid ideig tárolni otthon. Sőt, célszerű közvetlenül tálalás előtt elkészíteni, hogy megőrizhesse ropogós állagát.
Mi történik, ha mégis lefagyasztod?
Fagyasztás, illetve olvasztást követően a saláta állaga megváltozik. A zöldség levele pépes és vizenyős lesz, elveszíti ropogós textúráját. Ezek mellett a saláta íze is jelentősen megváltozhat.
Milyen zöldségeket érdemes lefagyasztani saláta helyett?
Ha a cél a zöldségek tartósítása, érdemes az alábbi zöldségeket választanod: spenót, kelkáposzta, brokkoli vagy karfiol.
0 hozzászólás