Itt az ősz, a hűvösebb időjárással és esővel együtt. És itt van az alma szezon. Az isteni finom almás-fahéjas sütemények időszaka. Sok recepthez kell reszelt alma. Például az egyik kedvencemhez, az almás pitéhez is. Éppen ezért érdemes néhány zacskóval lefagyasztani.
Tudom, hogy almát egész évben bármikor lehet vásárolni, így a fagyasztás elsőre felesleges dolognak tűnhet. Azonban megeshet, hogy nagy mennyiségű almát kaptál vagy rengeteg almátok termett, de nem tudod hol tárolni. Vagy éppen imádjátok a(z almás) süteményeket, de kevés időd van sütni és nem akarod az előkészületekkel húzni az időt.
Az alma előkészítése
Az alma fagyasztásához az almát mosd meg, majd reszeld le. Sajnos olvasztás után már nem tudod lereszelni, ezért ezt még fagyasztás előtt kell megtenned.
Miután az almát lereszelted, nyomod ki belőle a levét. (Az almalevet később megihatjátok.)
Ízesíteni (fahéjjal, cukorral, édesítővel, vagy reszelt citromhéjjal) inkább olvasztás után érdemes, mivel a cukortól újra levet fog engedni.
A reszelt alma fagyasztása
A lereszelt és kinyomkodott almát adagonként fagyaszd le. Teheted zacskóba vagy akár kisebb dobozokba is. A lényeg, hogy egy csomagba annyit tegyél, amennyit egyszerre el tudsz használni.
Ha több mindenhez szeretnéd felhasználni, nem csak almás pitéhez, hanem levesekhez, mártásokhoz vagy olyan süteményhez, amibe csak egy kisebb mennyiség kell, akkor érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Így mindig csak annyit olvaszthatsz ki, amennyire szükséged van.
A reszelt alma felhasználása
A reszelt almát felhasználás előtt hagyd kiolvadni. Ízlés szerint ízesítsd cukorral, fahéjjal vagy amivel szeretnéd.
A reszelt alma fagyasztása lehetővé teszi, hogy bármikor elkészíthesd kedvenc süteményeidet, mint például az almás pitét vagy az almás rétest. Készíthetsz fahéjas-almás krémlevest, ami melegen is nagyon finom. Palacsinta vagy éppen muffin ízesítője is lehet.
Tudom, nem nagy munka lereszelni az almát, de amikor egy dupla adag almáspitét akarok készíteni, ahhoz bizony szükség van töltelékre. Idő amíg lereszelem az almát. Ha együtt sütjük a gyerekekkel a süteményt, ők megunják a várakozást.
És valljuk be, néha jól esik egy kis könnyebbség amikor csak úgy kikapjuk az előkészített dolgokat a fagyasztóból. Még akkor is, ha tudjuk, előtte ugyanúgy nekünk kellett lereszelni az almát.
A képek forrása: www.pixabay.com
0 hozzászólás