Ha azt mondom, fagyasztószekrény, a legtöbb embernek az ugrik be, hogy hosszabb ideig lehet benne élelmiszereket tárolni. Pedig a fagyasztó nemcsak erre jó: rövidebb időre is remek segítség lehet a konyhában. Például a lisztet, cukrot is tudsz lefagyasztani.
Liszt és cukor fagyasztása: Miért érdemes?
Talán furcsának hangzik, de a liszt és cukor rövid időre történő lefagyasztása nagyon is hasznos lehet. A személyes tapasztalatom tökéletesen alátámasztja ezt: Évekkel ezelőtt hazavittem egy csomag lisztet, amely molylepkével volt fertőzött. A probléma nemcsak bosszantó volt, hanem hónapokig tartó küzdelemhez vezetett. Mivel a molylepke gyorsan terjed, szinte az összes élelmiszerünket ki kellett dobni: lisztet, cukrot, tésztákat és egyéb szárazárukat. Azóta minden megvásárolt lisztet és cukrot – ha nem használom fel azonnal – rövid időre a fagyasztóba teszek. Pár óra vagy egy éjszaka a fagyasztóban garantálja, hogy ha volt is bennük molylepke vagy más kártevő, az elpusztuljon.
Ha a lefagyasztás után az alapanyagokat nem használom fel azonnal, mindig dunsztos üvegben tárolom, hogy a későbbi szennyeződéseket is elkerüljem.
Sajtok egyszerűen
A lágy sajtok reszelése sokszor okozhat bosszúságot: elkenődnek, vagy darabokra töredeznek a reszelőn. Ha azonban rövid időre beteszed a sajtot a fagyasztóba, ez a probléma megszűnik.
Például a feta sajt maradékát lefagyaszthatod, majd később reszelheted salátákra vagy sült húsokra. Nemcsak az étel ízét dobja fel, hanem meg is akadályozod, hogy a sajt kárba vesszen.
Vaj a tésztához
Ha süteményhez tésztát szeretnél készíteni, és elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből, a fagyasztószekrény ismét megoldást nyújt. Rövid időre helyezd a fagyasztószekrénybe a vajat, hogy kicsit megfagyjon, majd reszeld le – így gyorsabban és könnyebben össze tudod dolgozni a tésztát. Nem kell hosszasan morzsolgatnod, vagy várnod, hogy a vaj felolvadjon.
Csokoládé dekoráláshoz
A csokoládé reszelése gyakran kihívás, mert a kéz melegétől könnyen megolvad. Ha azonban a csokoládét néhány percre a fagyasztóba teszed, sokkal egyszerűbb lesz lereszelni.
Ezek a rövid időre történő fagyasztási praktikák nemcsak egyszerűbbé, hanem hatékonyabbá is teszik a konyhai munkát. Fontos, hogy ezekhez a műveletekhez nem szükséges az alapanyagokat órákon át vagy egész éjszakára a fagyasztóban tartani – néhány perc vagy egy óra is elegendő.
A fagyasztószekrény tehát nemcsak tárolásra, hanem előkészítésre is kiváló eszköz. Próbáld ki ezeket a tippeket, és tapasztald meg, hogyan könnyíthetik meg a mindennapjaidat!
a képek forrása: www.pixabay.com
0 hozzászólás