Húsvét vagy egy nagyobb főzés után gyakran ott sorakoznak a hűtőben a megmaradt főtt tojások. Bár hidegen is finomak, egy idő után már nem kívánjuk őket sem csak magukban, sem pedig sonkával. Ilyenkor jön jól néhány ötlet, hogy hogyan lehet őket finoman, változatosan újrahasznosítani.
Mire figyelj ha fel akarod használni a megmaradt főtt tojást?
A főtt tojást csak akkor használd fel, ha hűtőben tároltad és nem töltött hosszú órákat szobahőmérsékleten. 3–5 napig általában biztonságosan fogyasztható, utána viszont már könnyen romolhat. Ha bizonytalan vagy a frissességét illetően, inkább ne kockáztass!

Most pedig mutatok néhány ötletet, hogyan alakítsd át a főtt tojásokat új fogásokká – úgy, hogy még a család is örömmel megeszi!
Tojáskrém, ami mindig beválik
A tojáskrém az egyik leggyorsabban elkészíthető maradékmentő finomság. Főtt tojás, egy kis vaj vagy majonéz, mustár, só, bors és némi apróra vágott vöröshagyma – már kész is! Remekül passzol friss kenyérhez, pirítóshoz, de vendégvárónak is megállja a helyét.
Aki kedveli a fűszeresebb ízeket, egy kis fokhagymával vagy snidlinggel izgalmasabbá teheti. Egy érett avokádóval pedig nemcsak krémesebb, hanem sokkal táplálóbb is lesz a krém. Ha pedig már húsvét, feldobhatod egy kevés tormával vagy apróra vágott sonkával is.

Rakott krumpli
A jó öreg rakott krumpli nem készülhet tojás nélkül! Ha maradt néhány főtt tojás, akkor használd fel ehhez a laktató ételhez. A rétegek közé a tojás és a kolbász mellé (vagy helyett) kerülhet sonka is.
Töltött tojás – a klasszikus
Vágd félbe a tojásokat, a sárgáját keverd ki egy kis vajjal, mustárral, fűszerekkel, majd kanalazd vissza a fehérjébe. Ha feldobnád, próbáld ki különféle variációkkal: curry fűszerrel, aprított kaporral vagy egy kis baconnel. Kiváló hideg vacsora lehet belőle.

Friss salátába keverve
Egy nagy tál zöld saláta friss zöldségekkel önmagában is egészséges, de ha feldobod pár szeletelt főtt tojással, máris tartalmasabbá válik. Laktatóbbá teheted még kukoricával, tonhallal, olívabogyóval, avokádóval is. Egy kis öntettel akár komplett ebéd is lehet belőle!

Tojásos melegszendvics
Szeletelve, reszelve, majonézzel elkeverve is kiváló szendvicsfeltétet készíthetsz belőle. Egy kis reszelt sajt, és aprított újhagyma még izgalmasabbá teheti. Ha melegszendvicsként sütöd meg, olvadozó sajttal a tetején, akkor garantált a siker.
Pizzán, feltétként
Kicsit szokatlan, de nagyon finom ötlet: karikázott főtt tojást tenni pizzára. Spenótos és/vagy sonkás változatokkal különösen jól passzol.
Tésztasaláta, kukorica saláta, francia saláta
A tésztasaláta igazi jolly joker: gyors, laktató, és szinte bármivel variálható. Ha maradt néhány főtt tojásod, kockázd fel, és keverd bele tésztasalátába. Ahogy mehet a kukoricasalátába vagy akár franciasalátába – mindegyikhez remekül illik. A tojás nemcsak extra fehérjét ad, hanem finomabbá, teltebbé is teszi az ízeket.
Fogyaszthatjátok hidegen köretként sült húsok mellé, vagy akár önálló, könnyű vacsoraként is megállja a helyét. Ha még laktatóbbat vagy különlegesebb ételt szeretnél, mehet bele sajt, sonka, savanyú uborka vagy zöldségek.
Túl sok tojást vettél? Tárold a tojást a fagyasztóban!
Itt olvashatsz róla: A tojás fagyasztása egyszerű és praktikus!
A képek forrása: www.pixabay.com
0 hozzászólás