A máj egy nagyon kényes élelmiszer, amely gyorsan megromlik, ezért fontos, hogy helyesen tároljuk. Hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tartható el biztonságosan, ezért ha nagyobb mennyiséget vásárolsz, a legjobb, ha azonnal lefagyasztod. A máj fagyasztása nemcsak meghosszabbítja a tárolási időt, hanem megőrzi a máj minőségét és ízét is. A fagyasztóba helyezés előtt érdemes előkészíteni, hogy később kevesebb teendőd legyen vele.
A friss máj nagyszerűen fagyasztható.
A kép forrása: www.pexels.com
Milyen a friss máj?
A friss máj mindig szép, élénk sötétvörös színű. (Ez alól kivétel a libamáj.) Nincsenek rajta foltok, elszíneződött részek és nem áll alatta véres lé. Az erős, kellemetlen szagú máj már nem friss. Azt ne fogyaszd el és legfőképp ne fagyaszd le! Csak friss májat szabad lefagyasztani!
Mit csinálj a májjal fagyasztás előtt?
A májat fagyasztás előtt ne tárold sokáig a hűtőszekrényben, akár azonnal fagyaszd le. Érdemes a májat megmosni. Hogy hagyod-e vízben kiázni, az a te döntésed. Távolítsd el a hártyákat és az ereket majd töröld szárazra. Ha szükséges, akkor fel lehet szeletelni vagy kockázni fagyasztás előtt. Ne sózd meg a nyers májat, mert az rontja a textúráját fagyasztás közben.
Hogyan készítsd elő a májat a fagyasztásra?
A nyers májat fagyasztás előtt panírozd be vagy tekerd bele a baconbe. Vagy egyszerűen csak darabold, szeleteld fel. A májat becsomagolhatod sütőpapírba vagy fóliába, majd helyezd légmentesen zárható zacskóba.
Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, így mindig csak annyit olvaszthatsz ki, amennyire szükséged van, ezzel minimalizálva az élelmiszer-pazarlást.
Meddig tárold a májat a fagyasztóban?
A májat nem csak a hűtőszekrényben, hanem a fagyasztószekrényben sem érdemes sokáig tárolni. Célszerű 1, maximum 3 hónap alatt elfogyasztani és nem tárolni tovább.
Hogyan olvaszd ki a fagyasztott májat?
Egyszerűen csak hagyd kiolvadni. Ha panírozva fagyasztottad le, rögtön elkezdheted sütni. Akár csak a baconbe tekert májat.
A kép forrása: saját készítés
Ha a májat feldolgozás előtt kiolvasztod, ne fagyaszd vissza, mert ez növelheti a baktériumok elszaporodásának esélyét.
Ezekkel az egyszerű lépésekkel a máj frissessége és minősége könnyedén megőrizhető a fagyasztóban.
0 hozzászólás