Előfordul, hogy lelkesen vágunk neki egy recept elkészítésének, csak hogy rájöjjünk, elfelejtettük beszerezni az egyik fontos hozzávalót – a kókusztejet. De ne essünk kétségbe ha nincs kedvünk elugrani a boltba, hiszen mi is könnyen elkészíthetjük otthon és szinte minden ételhez – amihez illik az íze – használható.
A házi kókusztejnek számos előnye van a bolti verzióval szemben:
* nincsenek benne mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek, hiszen nem kell a boltban hetekig vagy hónapokig tárolni.
* olcsóbban jön ki, mivel az alapanyagok olcsóbbak, mint a bolti kókusztej. Ráadásul tudsz kisebb mennyiséget is készíteni, akár pont annyit amennyire szükséged van. Míg a boltban csak egy, maximum kétféle kiszerelésben kapható.
* ízesebb és frissebb, hiszen frissen készült. Ráadásul a felhasználható ételtől függően pluszban ízesíthető.
Hozzávalók a házi készítésű kókusztejhez
* 1 bögre kókuszreszelék
* 3 bögre tiszta víz
* ízlés szerint édesítő (elhagyható)
A kókusztej elkészítése
A vizet forrald fel és szórd bele a kókuszreszeléket. Alaposan kavard át, majd ismét forralj rajta egyet. Fedd le egy tetővel és hagyd kihűlni. Beleállíthatod hideg vízbe, lerakhatod a hideg kőre, vagy hidegebb időben az erkélyre, teraszra is kiteheted. A legjobb ha egy órán keresztül „ázni hagyod” a kókuszt, hogy az ízek kijöjjenek. Célszerű többször átkeverni, hogy a kókuszreszelék ne ülepedjen le a fazék aljára.
Miután kihűlt, turmixgéppel jó alaposan dolgozd össze. Legalább 2 percig keverd, amíg szinte egy nagyon sűrű pépet nem kapsz.
Kép forrása: https://pexels.com
Legvégül szűrd át az összeturmixolt kókuszt. Ehhez használhatsz egy sűrű szövésű szűrőt, géz lapot vagy egy tiszta konyharuhát is. Az utóbbiak azért hasznosak, mert lehetőséged van jó alaposan kifacsarni a kókuszt, hogy újra szinte száraz kókuszreszeléket kapj. A tejhez felhasznált kókuszreszeléket felhasználhatod süteményekhez vagy zabkásához. (Ne tárold sokáig, mert nem áll el.)
Az így elkészített kókusztejet hűtőben tárold és 2 napon belül fogyaszd el. Fogyasztás előtt ajánlott egy picit felrázni.
Célszerű többször, akár mindig friss adagot készíteni vagy ha nagyobb adagot készítesz, akkor lefagyasztani.
0 hozzászólás