Biztos te is jártál már úgy, hogy egy süteményhez, ételhez vagy limonádéhoz citromlére lett volna szükséged. Fogtad a citromot, félbe vágtad, elkezdted facsarni, de hiába erőlködtél, csak pár csepp citromlevet tudtál belőle kinyerni. Talán még bosszankodtál is, hogy a citrom nagy része kárba veszik.
Az igazság az, hogy nem minden citrom egyforma, és a facsarás során alkalmazott technikán is sok múlik. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a citromból, van néhány egyszerű, de hatékony trükk, amit érdemes megfogadni.
Válassz jól!
Már a vásárláskor figyelj arra, hogy milyen citromot választasz: minél vékonyabb héjú és kerekebb citromokat válassz, mert ezekből tudod a legkönnyebben a legtöbb levet kifacsarni.
A citrom rugalmassága is árulkodó lehet: finoman nyomd meg a gyümölcsöt. Ha kicsit puhább és rugalmasabb az érintése, az általában azt jelenti, hogy tele van lével. Ha viszont nagyon kemény, valószínűleg kevésbé lédús.

A kép forrása: www.pixabay.com
Felhasználás előtt alaposan mosd meg a citrom héját meleg vízzel, hogy eltávolítsd róla a szennyeződéseket és az esetleges vegyszer maradványokat. Ezután tedd az asztalra, és a tenyereddel finoman görgesd át néhányszor. Ez a mozdulat segít megpuhítani a citromot, és így sokkal egyszerűbb lesz kinyerni belőle a levet. Ha különösen makacs citrommal van dolgod, néhány másodpercre meleg vízbe is áztathatod, vagy mikróban 10-15 másodpercig melegítheted alacsony fokozaton.
Érdemes az összes levet kifacsarni, jégkockatartóba tölteni, és lefagyasztani. Később limonádéhoz, levesekhez vagy szószokhoz felhasználhatod. Ez praktikus megoldás lehet, mert nem biztos, hogy az egész citrom levére szükséged van, és a maradék citrom gyorsan megpenészesedhet. A fagyasztóból viszont a citromlevet bármikor könnyedén előveheted és felhasználhatod.
Használj fel mindent!
A citrom egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag teljes egészében felhasználható. Miután kifacsartad a levét, ne dobd ki a héját! Reszeld le és használd fel süteményekhez salátákhoz vagy akár szószokhoz. Ha nem használod fel azonnal, akkor akár le is fagyaszthatod. Ehhez keverd össze egy kevés kristálycukorral.
0 hozzászólás