Ha nincs ötleted, mi legyen a vacsora, vagy váratlanul vendégek állítanak be, akkor a fűszeres vaj lehet a megmentőd. Feldobja a szendvicseket, melegszendvicseket, sült zöldséget, húsokat vagy halakat! Elkészítése pedig rendkívül egyszerű, körülbelül csak 5 percet vesz igénybe, és ízesítésének csak a fantáziád szabhat határt.
Mivel a hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így nagyobb mennyiségben is elkészíthető, és bármikor elővehető.
Fűszeres vaj elkészítés 1. módszer
A zöld fűszereket (tárkony, snidling, bazsalikom, petrezselyem, kapor, oregánó, vagy amit szeretnél) mosd meg, töröld szárazra, és vágd apróra, majd tedd jégkockatartóba.
A vajat hagyd szobahőmérsékleten felolvadni, majd mikróban kicsit olvaszd meg, és önts rá a zöld fűszerekre. Végül finoman keverd össze, hogy a fűszernövényekből mindenhova jusson. Figyelj, hogy a vajat ne olvaszd meg túlságosan. Nem az a lényeg, hogy teljesen megolvadjon, hanem hogy könnyen össze tud keverni a fűszerekkel.
Legalább egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe, hogy összeérhessenek az ízek, és a vaj újra megszilárduljon. Másnap finoman ütögesd ki a tartóból, és zacskóban vagy dobozban tárold.
Fűszeres vaj elkészítés 2. módszer
A fűszereket és a vajat a fent leírt módon készítsd elő és öntsd bele egy dobozba. Amikor kezd megszilárdulni, vizes kézzel formázz hengert a vajból, majd csomagold zsírpapírba vagy alufóliába. A fólia két végét összefogva csavard meg, hogy a vaj kissé össze legyen préselve.
Kép forrása: https://pixabay.com
A fűszeres vaj elhasználása
Egyszerűen csak kend rá a kenyérre, ahogy a normál vajat tennéd, vagy a felmelegített húsra, halra, zöldségre tegyél egy keveset és hagyd ráolvadni.
A vajat nem csak a sült húsokra, hanem a nyers húsokra is ráteheted. Ebben az esetben a hús a fűszeres vajban fog megsülni. Az eredmény pedig igazi szaftos, fűszeres sült hús!
0 hozzászólás