Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, akik napi szinten komoly harcot folytatnak amiatt, hogy legalább egy minimális zöldséget egyen a gyerek, akkor ez a cikk neked szól. Mert bármennyire is próbáljuk a gyerekeink étrendjébe bevezetni a zöldségeket, néha úgy tűnik, egy Michelin-csillagos séf sem tudna számukra elfogadható, zöldséget is tartalmazó ételt készíteni.
Viszont van egy titkos fegyver, amit szinte minden gyerek szeret: a bolognai szósz.
Hozzávalók a cukkinis bolognaihoz
– 1 közepes cukkini
– 1 darab sárgarépa
– 1 kisebb (vagy egy fél) zeller
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 nagyobb hámozott paradicsom konzerv (pl. 400–500 g)
– 2 ek olívaolaj
– 400 g darált hús
– 500 ml paradicsom
– fűszerek ízlés szerint: oregánó, bazsalikom, só, bors

A cukkinis bolognai elkészítése
Az elkészítése nem tér el a hagyományos bolognai szósztól.
Első lépésként készítsd elő a zöldségeket. A cukkinit, a sárgarépát és a zellert hámozd meg, majd reszeld le. Pucold meg a hagymákat és vágd apróra.
Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban az olajon párold üvegesre a vöröshagymát. Ezután jöhet a fokhagyma, amit rövid ideig, körülbelül fél percig piríts, hogy kiengedje az illatát, de ne égjen meg.
Amikor a hagyma alap kész, add hozzá a darált húst, és pirítsd amíg teljesen kifehéredik. Ekkor kevered hozzá a reszelt cukkinit, répát és zellert. Pár percig párold őket együtt, míg a zöldségek levet eresztenek és kissé megpuhulnak.
Ekkor jöhet a konzerv hámozott paradicsom. A paradicsomokat kissé nyomkod szét egy villával vagy fakanállal. A konzerv leve is mehet bele, az adja meg az alap szaftosságát. Ha szükséges, egy kevés vízzel hígíthatod a mártást. (Nyáron nyugodtan használhatsz friss paradicsomot is.)

Fűszerezd a mártást. Adj hozzá sót, borsot, oregánót és bazsalikomot ízlés szerint. A szószt lefedve, kis lángon kb. 20-25 percig főzd, közben néha megkeverd. A zöldségek gyakorlatilag szétfőnek a paradicsomos alapba, még a legfinnyásabb gyerek sem lesz képes megtalálni őket.
A szósz fagyasztása
A szósz remekül fagyasztható, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni, majd kisebb dobozokban lefagyasztani. Így bármikor előkaphatod, amikor gyorsan kell valami finom és házi – csak egy adag tészta, és kész is a vacsora!

A kép forrása: www.pexels.hu
Ez a szósz nemcsak otthoni vacsorákhoz tökéletes, hanem ebédre is könnyedén elcsomagolható a munkahelyre. Remekül passzol egy adag főtt tésztához, de akár tortillába tekerve is szuper ebéd lehet.
0 hozzászólás